Helgfrågan: lässvackor

Det är dags att snart gå och lägga sig, men jag hinner med att svara på helgfrågan från Mias bokhörna först.

fotoflexer_photo4

Har du några tips på hur man gör för att ta sig ur (läs)svackan?

Bonusfråga: Höst, Vinter, Vår eller Sommar?

Oftast beror mina lässvackor på att jag inte gillar boken jag håller på att läsa. Jag är en envis person som helst läser ut böckerna jag håller på med. Så att inte läsa ut en bok eller att en bok är tråkig/tar en halv evighet att läsa får mig att falla i småsvackor hela tiden. Däremot är det länge sen jag hade en lång svacka, flera år sen. Då berodde på brist på lästid (jobb, jobb, jobb) och brist på böcker som jag tyckte om. Det löste sig med ljudböcker, för dem hann jag ju lyssna på medan jag gjorde allt annat (åkte till skolan/jobbet, städade/tvättade/diskade/handlade osv). Sen blev det också en del poddar.

Det som verkligen har hjälpt mig ur mina lässvackor är Bookstagram. (Alltså Instagram, fast med böcker. Ungefär som bokbloggar.) Där finns det så mycket spännande nya böcker som dyker upp hela tiden. Nu skulle jag snarare behöva fler dagar på året eller fler timmar på dygnet för att hinna med allt jag vill läsa.

Å andra sidan – ibland är det skönt att inte känna ett tvång att läsa något. Att bara läsa en bok för att jag vill det. För att man har lust.

Bonusfrågan: Jag älskar hösten. Tända ljus, filtar, te och böcker är ju underbart. Att hela världen går i orange, gult och rött, prasslet av löv, regn mot fönsterrutan, att temperaturen sakta sänker sig under tio grader, kylan i luften på morgnarna och de sena kvällarna, solen som fortfarande värmer en bit in i oktober. De långa promenaderna. Svamp. Soppor.

Japp. Hösten. Älskar den. 🙂

Ha en trevlig helg!

14 reaktioner på ”Helgfrågan: lässvackor

 1. bokdamen skriver:

  Ljudböcker har hjälpt mig ur lässvackor, och då oftast böcker som läses av favorituppläsare. Sen känns det också som en hinner läsa mer när en har ljudböcker och andra läsformat att växla mellan tycker jag… 😉

 2. annettejuhlin skriver:

  Så fin beskrivning av hösten, en av mina favoritårstider. Jag är också envis med böckerna jag läser, och hamnar i minisvackor om böckerna inte motsvarar förväntningarna. Så har det varit den här månaden, men nu ska jag bara skriva om den bok som gjort att jag tappat flyt i läsningen och sedan gå vidare med någon bok som säkert är mer spännande 🙂

 3. Åsa C skriver:

  Att tvinga sig igenom böcker kan säkert orsaka svackor. Brukar undvika det och avbryta läsningen av en bok som inte alls intresserar, men ibland går det förstås inte om det gäller recex, men än har det inte hänt för just en sådan… peppar peppar. 😉

  • Sara Swietlicki skriver:

   Precis! Så jag har många små svackor, men inte någon stor. Det har hänt mig en gång, med ett recex … det var en amerikansk egenutgivare som bad mig läsa hans e-bok, men jag har fortfarande inte kommit igenom den! Det får bli för julledigheten eller något …

 4. Ewelina skriver:

  Känner att jag ibland har så mycket att läsa, men samtidigt så mycket annan man vill hinna med att man inte riktigt hinner med att läsa så mycket som man önskar. Känner också det där igen att man vill avsluta alla böcker, även fast det ibland är böcker som man inte alls tycker om.

 5. TinaO skriver:

  Håller med dig om att det är svårt att lämna en påbörjade bok oavslutad, men det är verkligen en utmaning att hålla läshumöret uppe om en inte gillar det en läser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s