Hur sorterar ni bokhyllan?

Tanken var egentligen att ge en smakbit idag, men eftersom länken inte hade kommit upp än så säger jag bara att jag verkligen rekommenderar Tant Gredelins vintage av Anna-Lena Stålnacke.

Själv läser jag just nu vidare i Stephen Kings 22/11 1963 och ska påbörja tre nya böcker: Under Londons broar av Jojo Moyes, en gammal bok som äntligen har kommit på svenska; Motiv X av Stefan Ahnhem som är den fjärde delen i serien om Fabian Risk, enbart för att jag läste ut tredje delen igår och inte riktigt vill släppa Fabian och hans kollegor än; Kungariket av Jo Nesbø för att den kom som rec.ex för någon vecka sen och jag gärna vill läsa den rätt snart då den ska vidare till en kompis som älskar Nesbøs böcker.

Men, det är dags för miljonfrågan: hur sorterar ni bokhyllan?

Det är nämligen så att vi ska flytta om typ en månad och jag kommer att få en riktig läshörna! Hurra! Just nu står mina bokhyllor på kontoret, och där kan jag aldrig sitta och läsa för sambons skrivbord med dator står där inne och det blir ganska trångt. Men i nya lägenheten kommer jag ha en hel vägg med bokhyllor, min fåtölj och ett litet brickbord där jag kan ställa mitt te och en ljuslykta. Det bästa är att jag äntligen kommer att få plats att separera mina noter från resten av bokhyllan, för de ska få en separat hylla. Sambon får också ett eget krypin, där han kan ha sina fotbollsgrejer (han är ett stort MFF-fan), sin dator och sina böcker.

Just nu står pocketböcker för sig, och sen står författare samlade för sig, men jag har tänkt sortera böcker efter bokstavsordning efter författarens efternamn, så som de gör på biblioteket, men blanda genrer. Vill gärna ha bokhyllor som ser ”samlade” ut, om ni förstår vad jag menar. Hyllplan på samma höjder, inga dubbla rader osv. Allt för att skapa lite luft i hyllan och äntligen få in alla böcker som just nu trängs på bokvagnen eller instoppade lite överallt. Lovar att dela en bild när allt blir klart i slutet av november.

Så, hur gör ni?

(A: Storleksordning. B: färgordning. C: Författare i bokstavsordning. D: Titel i bokstavsordning. E: Genre. F: Ingen speciell ordning.)

3 reaktioner på ”Hur sorterar ni bokhyllan?

  1. Littermentärt - Anna Maja skriver:

    Jag har noll logik i min bokhylla för någon annan än mig själv nästan. Har 4 höga billys och en sådan smal hörnhylla. En hylla trängs mina barn/ungdomsböcker med kurslitteratur och lite annat som inte riktigt passar någon annan stans. I en hel billys plus hörnhyllan är mina olästa böcker och där är de lite huller om buller även om jag försökt sortera dem lite efter storlek. Sedan i de 2 övriga billyhyllorna storterar jag efter genre, tänkt åldersgrupp, format och språk på ett sätt som jag har stenkoll på men kanske inte någon annan. Pocketböckerna har jag till på köpet ställt lite efter färgordning för att jag tyckte det blev skönt för ögat. 😛 Ser fram emot att få se dina hyllor när de är klara. 🙂

  2. Robert W skriver:

    Jag gjorde faktiskt en insats med mina bokhyllor för bara nån månad sen. Plockade bort det mesta av pocket och en del ganska ointressanta fackböcker. Dessa ligger nu i kassar utan att jag vet var jag ska göra av dem.
    Böckerna som är kvar har jag sorterat efter författarens efternamn utan att bry mig om genre. I samband med detta hittade jag ett par böcker som jag hade dubbletter av. De hade stått i olika bokhyllor…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s