En smakebit på søndag: Jägarinnan

Så blev det söndag igen. Idag – liksom igår – är vädret lite ostadigt, så därför passar det bra med att titta på fotboll på tv (sambon) och läsa (jag). Vädret har varit så tryckande de senaste dagarna, lägenheten blir så varm och klibbig då. Skönt med lite sämre väder så att man kan vädra ut ordentligt och få lägenheten svalare igen. Om inte annat för kattens skull.

Jag håller på att läsa klart lite olika böcker just nu. Jägarinnan av Kate Quinn är tegelstensläsning hos @kulturistanmia på Instagram, är ungefär halvvägs nu. Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates är precis som Jägarinnan en Årets Bok-nominering, och den har jag snart kommit 2/3 i. Den är sjukt obehaglig, så det går liksom inte att läsa för mycket på en gång. Den handlar mycket om sexuella övergrepp. Båda dessa är ljudböcker, så Mitt liv som råtta blir fem minuter här och där medan Jägarinnan lyssnar jag på veckans kapitel i ett svep, oftast när jag städar.

Sedan läser jag Tower of Dawn av Sarah J. Maas. Det är en sån där mittemellan bok som aldrig tycks ta slut, men nu är jag äntligen halvvägs i den också så den borde bli utläst innan månaden är slut. Tidigare i veckan läste jag Glaskupan (The Bell Jar) av Sylvia Plath som månadens klassiker. Den var oväntat bra, men ett tungt tema (psykisk ohälsa). Och till sist försöker jag komma någonstans i The Lunar Chronicles-serien och ska påbörja bok 3 (Cress) idag.

Allt detta ovan gör att jag inte riktigt vet vad jag ska ge som smakbit den här veckan.

img_1824

En smakebit på søndag anordnas idag av Flukten fra virkeligheten. Där kan du lämna länk till din egen smakbit och hitta länkar till andras smakbitar. Enda regeln är inga spoilers.

Veckans smakbit får nog bli Jägarinnan av Kate Quinn. Den verkar vara en bok som man antingen gillar eller inte, om man ska tro kommentarerna till tegelstensläsningen. Jag gillar det långsamma uppbyggandet, all bakgrundshistoria. Visst, 640 sidor är rätt mycket och man hade säkert kunnat skära bort en del. Men jag gillar det. Är ungefär halvvägs i den nu, och jag har ingen aning om vem jägarinnan är, även om jag har en misstanke. Det här är nog min favorit bland Årets bok-nomineringarna.

Sibirien, före kriget: När andra världskriget närmar sig sätter den våghalsiga stridspiloten Nina Markova allt på spel och ansluter till Natthäxorna, ett kvinnligt bombregemente. Men när hon hamnar bakom fiende- linjen, i händerna på den ökända mördaren, kallad Jägarinnan, tvingas hon uppbåda all sin styrka och list för att överleva. Köln, 1950: Efter krigsslutet lämnar den brittiska krigskorrespondenten Ian Graham journalistiken för att leta upp nazistiska krigsförbrytare. Ett mål kvarstår: Jägarinnan. För att hitta henne söker han upp Nina, det enda vittne som lyckats fly från henne levande. Boston, 1946: Sjuttonåriga Jordan McBride blir överlycklig när hennes pappa, som varit änkling under en lång tid, äntligen träffar en ny kvinna. Men snart märker hon att den milda tyskan döljer något. Jordan börjar gräva i sin nya styvmors bakgrund och inser snart att hela hennes familj bär på stora hemligheter.

Smakbiten kommer från prologen:

Hon reste sig och började planlöst promenera längt sjön. Den påminde henne smärtsamt mycket om Rusalkasjön, hennes paradis i Polen, för alltid förlorat för henne. Hon tvingade sig själv att vara i rörelse, sätta ena foten framför den andra. Hon visste inte vart hon var på väg, bara att hon vägrade lägga sig ner och ge efter för skräcken. För varje steg hårdnade insikten i henne.

Spring.

Göm dig.

Eller dö.

Jägarinnan

Trevlig helg!

16 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Jägarinnan

 1. Monika skriver:

  Känner igen alla böckerna du läser, men har inte läst någon av dem. Tegelstensläsningen på Instagram är kul, har varit med där en gång. Dock inte denna.

 2. paulamerio skriver:

  Denna läste jag nyss, bra men för lång. Hade vunnit på att komprimeras ett par hundra sidor om du frågar mig. Önskar ofta att jag kunde lyssna på böcker för då hann jag med flera, tyvärr orkar jag inte koncentrera mig och dessutom tycker jag att det går så långsamt…
  Tack för smak, trevlig söndag

 3. astridterese skriver:

  Mitt liv som råtta har jeg tenkt å prøve å få lest i sommer, og Sarah Maas står også på leselisten. Jeg har litt vel mange uleste bøker akkurat nå så det spørs hvor mye jeg rekker over i sommer. Men jeg håper på en lesesommer 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

 4. Åsa skriver:

  Någon tegelsten har inte blivit läst på väldigt länge för mig nu. Borde kanske tänka om, kanske är det precis såna böcker man ska läsa när koncentrationen inte är på topp?! 😀
  Tack för smakbiten!

 5. Cinnamon skriver:

  Tack för smakbiten! Den vill jag nog läsa! Det var väldig vad många tegelstenar du har på gång! Tower of Dawn har jag läst för ett tag sedan.

 6. Maria skriver:

  Jag håller på att lyssna på Jägarinnan och den är bra. Kanske lite lång, är ungefär halvvägs jag med. Jag vet inte vem Jägarinnan är heller.

 7. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag var nära att gå med i tegelstensläsningen den här gången, jag har bara bra erfarenheter av det. Men hur det nu var så blev det inte av den här gången. Kanske nästa!

 8. annettejuhlin skriver:

  Härligt att läsa så mycket! Och intressanta böcker. Jag blir nyfiken på Jägarinnan. Jag brukar gilla tegelstensläsning, då kan man stanna i berättelsen länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s