En smakebit på søndag: Anna Karenina

Söndag, och idag ska svärföräldrarna komma och hjälpa oss sätta upp en rullgardin. Därför bakar jag just nu (kl 10 på morgonen) en sockerkaka som tack för hjälpen. Passar på att blogga nu också eftersom man inte vet hur tiden kommer att se ut idag! Vill gärna hinna en sväng inom tippen också …

Jag läser just nu Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Eller snarare, lyssnar på den. Stephen Fry är uppläsare och herregud, jag älskar honom som uppläsare! Jag började lyssna på Harry Potter and the Philosopher’s Stone tidigare i veckan, och sen har det bara fortsatt, jag kan inte sluta lyssna. Lär väl hinna lyssna igenom hela HP-serien innan jag är nöjd!

Men jag läser också andra böcker. De dubbelt så bra av Bengt Ohlsson, som är Årets Bok-nominerad. Och så Anna Karenina av Lev Tolstoj, som alltså blir veckans smakbit. Den läser jag som #tegelstensläsning på Instagram tillsammans med @kulturistanmia och dessutom är den månadens klassiker.

img_0956En smakebit på søndag anordnas idag av Astrid Terese på bloggen Betrakninger – tanker om bøker. Där hittar du länkar till andras smakbitar och kan lämna en länk till din egen. Enda regeln är inga spoilers.

Anna Karenina av Lev Tolstoj utkom i skriften Ryske budbäraren mellan 1873-1877. Boken är en av världslitteraturens främsta realistiska romaner och ett panorama över livet i Ryska kejsardömet under 1870-talet. Två av romanens huvudpersoner är aristokraten Konstantin Levin och furstinnan Anna Karenina, vilka gestaltas genom skilda livshållningar. Bokens första mening ”Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis.” är nog känd av många.

Smakbiten kommer från del 2, kapitel XXII:

Skyfallet varade inte länge, och när Vronskij närmade sig Peterhof, med mitthästen i fullt trav och ytterhästarna galopperande med slaka tömmar genom leran, hade solen åter tittat fram, och hustaken och de gamla lindarna i trädgårdarna på båda sidor om huvudvägen glittrade med en fuktig glans och vattnet droppade muntert från grenarna och forsade från taken.

anna-karenina

Trevlig helg!

12 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Anna Karenina

 1. Monika skriver:

  Anna Karenina läste jag när jag hade vad man väl måste kalla en rysk period i mitten av 80-talet 🙂 Jag gillar det ryska vemodet.

 2. astridterese skriver:

  Jeg hører også på Stephen Frys stemme, men har kommet til Harry Potter and the Order of the Phoenix. Det er først gang jeg hører dem på lydbok og koser meg virkelig med det! Min klassiker for tiden er En halv gul sol, men jeg kunne også godt tenkt meg å lese Anna Karenina
  Ha en riktig fin sommersøndag!

 3. paulamerio skriver:

  Vilket vackert omslag. De ryska klassikerna har jag provat att läsa, utan större framgång. Krig och fred är väl den enda jag läst hela. Men jag har iaf sett filmatiseringar så jag känner till storyn. Tack för smakbit, ha en trevlig söndag med svärföräldrarna

 4. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Stephen Fry har gjort att jag läst en Harry Potter. om jag skulle läsa flera kommer jag att låta SF stå för det också. Anna Karenina är så bra, men jag tror att jag tycker bättre om Krig och fred. tack för smakebiten!

 5. Cinnamon skriver:

  Jag funderar på att lysssna på några Harry Potterböcker med Stphen Fry som uppläsare. Det var ju ett tag dan jag läste dem nu. Anna Karenina läste jag för en massa år sedan. Tror det var min gammelmorfars böcker då den var uppdelad i två eller tre delar.
  Tack för smakbiten!

 6. Scylla skriver:

  Nu måste jag ju hitta något inläst av Stephen Fry att lyssna på. Kan förresten tänka mig att han är bra när jag hör hans röst inom mig. Anna Karenina får nog bli en klassiker jag väljer till 2020. I år är det fullt 🙂

 7. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag är så tacksam för tegelstensläsningen på instagram, tack vare den har jag nu läst Steglitsan, och den hade jag tänkt läsa mycket länge! Anna Karenina kämpade jag mig faktiskt igenom själv, om jag minns rätt var det en sommar, sommar och semester brukar underlätta för klassiker- och tegelstensläsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s