Helgfrågan: Cover buys

Snart helg! Imorgon fredag ska jag se Johan Glans live i Helsingborg, snacka om att jag längtar! Det kommer att bli magiskt! Och eftersom jag jobbar hela helgen (förutom fredag kväll) tänkte jag att jag skulle starta med Helgfrågan från Mias bokhörna i tid den här gången. 😉

fotoflexer_photo4

Vad tror du omslaget har för betydelse när man köper en bok?

Jag är tydligen en väldigt visuell person, för ungefär alla olästa böcker i min bokhylla har jag köpt på grund av omslaget! Dessa så kallade cover buys är väldigt vanligt om man hänger på bookstagram, alltså Instagram fast för boknördar. Sedan jag startade mitt konto för ett år sedan har jag haft allvarliga cravings på flertalet boktitlar, varav de flesta har hittat ett hem i min bokhylla. Ett underbart sätt att hitta nya författare på.

kemistenJag blir väldigt lockad av ett fint omslag. När jag bläddrar igenom boken och den inte faller mig på läppen, då blir jag besviken. Men alltsomoftast hittar man de där underbara böckerna och då är det värt att ibland bli besviken.

Till exempel: jag läser just nu Kemisten av Stephenie Meyer. Hon skrev ju Twilight-böckerna, som jag läste och halvgillade för ungefär åtta år sen. Anledningen till att jag plockade upp Kemisten (trots att jag inte gillar genren) är på grund av omslaget. Än så länge (60 sidor in) är jag inte fångad av boken. Så jo, här spelar omslaget stor roll!

Hoppas att ni får en trevlig helg!

13 reaktioner på ”Helgfrågan: Cover buys

 1. bokdamen skriver:

  Jag köper inte så mycket böcker numera men det är kul med fina omslag. När jag var yngre köpte jag en del böcker enbart för omslaget, en del var bra, andra inte….

 2. Monika skriver:

  Oj, det är så otroligt fascinerande och spännande att höra att det faktiskt finns människor som köper böcker bara för ett snyggt omslag. Innan jag började bokblogga kunde jag inte ens föreställa mig något sådant 🙂

 3. Midnatts Ord skriver:

  Jag har nog aldrig köpt en bok bara för att den har fint omslag men visst har det hänt att jag lånat en okänd bok på biblioteket för att just omslaget lockade på mig =) Men brukar ofta väga in annan information med såsom tex baksidetexten eller liknande.

 4. Lottens Bokblogg skriver:

  Så intressant. Just Kemistens omslag lockar mig inte det minsta. Jag har boken, lockad av beskrivningen, men jag hade inte kunnat beskriva omslaget mer än att jag minns att det är grått.

 5. Grönkulla skriver:

  Håller helt med dig! Ett exempel är Marisha Pessls bok Fördjupade studier i katastroffysik som jag minns att jag tyckte var så himla fin (hade aldrig hört talas om titel el författare). Den titeln till ett tråkigt, fult omslag hade nog aldrig fått mig att plocka upp den.

 6. Åsa C skriver:

  Visst kan omslag locka! Men baksidestexten är ju sen oftast det avgörande för mig då det gäller tidigare olästa författare, okända böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s