Utvärdering

Vi är inne på septembers sista vecka, folket! Är det bara jag, eller har september gått osedvanligt snabbt? Men snart kommer min favoritmånad, oktober, så jag är bara glad!

Just nu läser jag Tiffany Reisz Sirenen från 2012, och jag måste erkänna att det här är inte min typ av bok. Nästan lite obehaglig. Men med en oavslutad bok den här månaden tänker jag inte ge upp så lätt. Jag har snart läst halva. Det borde inte vara omöjligt att läsa resten också. Men den blir INTE månadens bästa bok, det är ett som är säkert.

Jag tog en titt på mina utmaningar och försökte utröna hur jag ligger till såhär fem dagar innan årets sista kvartal tar vid. Dags för en liten utvärdering, kanske? 🙂

Författarfemman klarades av redan i mars. Snart dags att börja fundera på vilka fem författare som jag ska läsa om nästa år. Något säger mig att Robin Hobb kommer att ligga på listan (det har hon gjort de senaste tre åren) …

Boktolvan är där jag håller koll på alla nya författare jag stiftar bekantskap med under året. Helst tolv nya, men i år är vi uppe i 31! (Målet passerades i april.) Det innebär att varannan bok jag har läst under året har varit av en ny författare. Än så länge är det 24 nya kvinnliga och 7 nya manliga författare. Intressant att se en så stark könsfördelning. Undrar om det har att göra med vilka genrer jag läser i? Ska bli intressant att försöka se ett mönster när året är slut.

Kaosutmaningen för i år är också avklarad. Målet är att klara av 20 av 35 punkter, men jag har satt målet att klara av alla 35. Med bara 5 punkter kvar borde det inte vara så svårt. Planen är att avsluta en pågående bok, nr 32, och läsa nr 7 och 14 i oktober.

Serieåret är alltid en kamp. Planen är ju inte att bli klar med alla serierna innan 2017, men att hålla koll på hur serieläsandet går. Men innan året är slut skulle jag vilja läsa de två böckerna jag har kvar av Tahereh Mafi, sista boken i The Mortal Instruments samt så många Gabaldon-böcker som jag klarar av utan att storkna.

Månadens bästa bok är en ny grej där jag korar månadens bästa läsupplevelse(r). Det ska mynna ut i Årets bästa bok i december, där 12+ titlar får tävla om att bli just årets bästa bok. Det är ett kul sätt att gå igenom månadens läsande, speciellt om man som jag inte är den bästa på att recensera böckerna.

Läst under 2016/Goodreads Reading Challenge är där jag håller koll på allt jag läser under året. Format, sidantal osv. Ett bra sätt att sporra sig själv till att läsa mer. Målet var satt till 52 böcker (en bok/vecka under hela året) men höjdes till 75 för en dryg månad sedan. Läser just nu bok 63, så att läsa 12 böcker till på 3 månader borde inte vara ett stort problem.

Sedan tillkommer såklart Blogg100, där det från 1 mars till 8 juni skrivs ett inlägg om dagen, så att det blir 100 inlägg på raken. Detta var tredje året jag gjorde det och det blir nog ett fjärde, för det är ett kul sätt att hålla igång bloggandet på och jag märker att trafiken till bloggen ökar.

En smakebit på søndag är ett roligt sätt att få boktips på! Jag har hittat många böcker genom åren sedan jag hakade på den här grejen. Också ett kul sätt att själv dela med sig av bra böcker.

Bokbloggsjerkan är ett veckoinslag som jag nästan inte kan vara utan! Ett underbart sätt att få hela bokbloggsvärlden att diskutera en fråga samtidigt. Har också gett många bra boktips.

3på3 var en utmaning som jag gjorde ett år, men den har fallit bort. Inte av eget val, utan för att personen som arrangerade utmaningen fick förhinder av personliga skäl. Mycket tråkigt.

Andra trevliga saker som jag gör ytterst sporadiskt är Top Ten TuesdayTematrio och Veckans bokbloggsfråga.

Denna gemenskap som råder i bokbloggsfären, den är väldigt trevlig! Sedan jag började bokblogga för fem år sen känns mitt läsande mycket mer viktigt för mig. Som en prioritering. När jag läser mycket mår jag bättre, så är det bara. 🙂

Hur är det för er? Har ni några utmaningar? 

2 reaktioner på ”Utvärdering

  1. Eva Karlsson skriver:

    Jag vill nog bara läsa i lugn och ro och inte vara med i utmaningar, däremot blev jag efter att ha läst ditt inlägg oerhört lockad att delta i Blogg100. Jag gick faktiskt och funderade på om jag skulle orka ha en julkalender igen (hade 24 författarintervjuer 2014) för det var så himla roligt men egentligen har jag inte tid. Nu när jag läste om att skriva hundra blogginlägg med början i mars fick jag samma galna känsla, det måste jag vara med på. Samtidigt kunde jag släppa idén författarintervjuerna, så skönt!
    Om man ska vara med är det bara att hashtagga varje inlägg eller ska man göra något mer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s