WTF, UK?

Jag hade inte tänkt skriva något om detta, eftersom jag inte är speciellt politiskt lagd. Den som inte vill läsa om UK och brexit får mer än gärna återkomma imorgon! 🙂


I torsdags röstade Storbritannien om brexit, alltså om de som nation skulle stanna kvar i EU eller inte. Det var nog få som trodde att britterna faktiskt skulle lämna EU, men döm om (i alla fall) min förvåning när det på fredagens morgon visade sig att Leave-sidan hade vunnit med futtiga 4% över Remain-sidan. 48 mot 52. Och ett väldigt lågt antal väljare, bara 72% av befolkningen behagade rösta.

Och nu verkar det som att flera av dem som har röstat för att lämna EU inte är helt säkra på vad det innebär. De flesta som har röstat Leave är ur den äldre generationen, och de är rädda för att invandringen ska påverka Storbritannien negativt. De tycker att EUs lagar går över den brittiska domstolen (vilket de gör) och de känner sig överkörda. Sårad stolthet, med andra ord.

I genomsnitt har dessa människor 16 år kvar av sitt liv att leva med sitt beslut, medan de unga, varav de flesta röstade för att stanna kvar i EU, i genomsnitt har 60 år att leva med beslutet. 16 vs 60. Herregud.

Men ärligt talat – om du nu ska rösta ut, varför inte ha stenhård koll på vad det betyder om ni faktiskt lämnar unionen? Avtal som ska göras om, en arbetsmarknad som plötsligt ändras, försäkringar och sjukförsäkringar som ändras. Kära Storbritannien, ni har förlorat rätten att kalla oss andra för dumma och okultiverade, för det (för många inte så genomtänkta) beslut som ni har fattat påverkar inte bara er utan hela EU. Ekonomin, arbetsmarknaden, säkerheten. Jag är livrädd att öppna mitt bankkonto imorgon och se att mina sparfonder är tomma för att pundet har störtdykt. Jag kan inte låta bli att vara orolig för vad som ska hända inom de närmsta två åren. Jag är bara glad att jag just nu inte har några huslån som kan påverkas av räntor.

Men ännu ska vi inte se allt nattsvart. Framförallt Tyskland försöker göra allt de kan för att få den här situationen mindre desperat. Om Storbritannien försvinner sitter Tyskland plötsligt på mer makt i EU än vad de egentligen vill ha. Problemet är att ingen nation tidigare har lämnat EU. Det känns som att Storbritannien kommer bli väldigt isolerade därute på sin ö mitt i havet. Och Skottland vill dessutom vara kvar i EU, så om England inte aktar sig kommer Skottland att dumpa England snabbare än kvickt.

Jag har alltid tyckt om Storbritannien och har tyckt att de ofta har varit ganska vettiga. De britter jag känner är otroligt välutbildade människor som allihop uttryckligen har sagt att de vill vara kvar i EU. Hoppas att det blir en omröstning och att folk då röstar smart.

Jag vet vad jag hade röstat.

european-union-eu-flag-missing-star-brexit

En reaktion på ”WTF, UK?

  1. Bina skriver:

    Fast 72% är rapporterat som ett väldigt högt valdeltagande. Det var många fler röstberättigande som var aktiva än på ungefär 30 år. En liten fotnot, bara. (http://www.svt.se/nyheter/utrikes/sa-rostade-britterna)

    En annan intressant vinkel att ta till sig är att det blev städerna vs landsbygden, unga vs gamla. Jag är inte tillräckligt insatt för att ge en egen röst på vilken sida jag hade valt, men jag tycker mig kunna se likheter i hur Storbritannien röstade och hur det eventuellt skulle bli om vi i Sverige också röstar om att gå ur eller stanna i EU. Det finns både positiva och negativa aspekter med unionen och tyvärr är det inte mycket som talar för landsbygden. Det är bara synd att mycket mörkas bakom invandring och flyktingpolitik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s