Bokbloggsjerka: Du skåning, du skåning …

Men hörni! Det är en ”det är fredag, solen skiner, kaffet är varmt, pollenhalterna är skyhöga i Köpenhamn och jag är förkyld men lägenheten är såld, jag hade konsert igår och fick en fin blombukett så vem klagar?”-dag, och det är så att jag nästan har helg redan nu. Hurra!

Jag har varit hemma och varit förkyld i två dagar, men under tiden lyckats få min lägenhet såld, så jag har också ordnat en enorm hög praktiska saker och tänkte fortsätta idag och under helgen med det. Känns så skönt när man äntligen får ordning på saker och ting, även om man inte ska ropa hej förrän man är över ån eller vad det nu heter. Men om man börjar skriva kontrakt på en lägenhet känns det ganska slutgiltigt, så jag tillåter mig att slappna av lite. (Men oj, så många detaljer det finns när man ska flytta!) 🙂

2016-04-29 10.45.38

Visst är det vackra blommor jag fick igår kväll? 🙂 Förresten, imorgon avslöjar jag vilken bok som har varit Månadens Bästa Bok, så glöm inte att titta in då. På läsfronten kämpar jag fortfarande med Främlingen av Diana Gabaldon, jag har inte riktigt haft läslust när jag har haft så mycket annat att göra.

Men det är också dags för Annikas bokbloggsjerka, och den här veckans fråga fick mig att börja googla frenetiskt för att hitta något – vadsomhelst – att tipsa om. För så dålig koll har jag alltså på böcker som utspelar sig i Lund eller i Skåne generellt. (Skulle däremot kunna ge minst 10 förslag på böcker som utspelar sig i Stockholm, vadå skevt perspektiv?)

img_3593-3 Skulle du kunna tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter? 

Jag är alltså född och uppvuxen i Lund, men bor för tillfället i Köpenhamn (i alla fall i två månader till). Jag är och har alltid varit bokmal. Så man tycker ju att jag borde ha en lång lista över böcker som utspelar sig där.

Det är faktiskt nu jag känner att jag borde ha lagt i en högre växel och fått publicerat mina egna ungdomsromaner, som allihop utspelar sig i Lund. 😉 Men så långt har jag inte kommit ännu, så det får bli om några år jag tipsar om det i stället.

Lund, Lund, Lund … Hem till många författare, men hur många böcker utspelar sig där? Vi öppnar upp till att inkludera hela Skåne i stället.

Vi har förstås Petrini-deckarna av Mårten Sandén i Lund. I Malmö har vi Torbjörn Flygts Underdog. I Ystad springer Henning Mankells Wallander runt. Jag kan ärligt erkänna att jag inte har läst en enda av dem.

I brist på mer information så skickar jag er vidare till den här eminenta artikeln, ”På litterär vandring i Lund”, där även den här Lundabon lär sig ett eller annat. 🙂 Och är man intresserad av deckare och Sverige bör man ta en titt på den här kartan, som Bokhora satte ihop sommaren 2008.

För den som är intresserad av Köpenhamn är Jussi Adler-Olsens böcker om Avdelning Q väldigt bra!

Ska bli kul och se varifrån ni andra kommer, och hur mycket litteratur som utspelar sig i era hemtrakter!

Ha en trevlig fredag! ❤

#blogg100 inlägg 60

16 thoughts on “Bokbloggsjerka: Du skåning, du skåning …

 1. Monika skriver:

  Jag har bara bott i Lund i några år, men jag har väl egentligen inte heller hittat något (bra) som utspelar sig här 🙂

  Och grattis förresten! Till allt 🙂

 2. missmagicgirl skriver:

  Vet hur det är att flytta. Det tar aldrig slut med pyssel man måste fixa känns det som… Hoppas allt blir bra och glider på för dig 🙂
  Detta var en rolig jerka. Så kul att höra om var alla har sina hemtrakter och hur mycket / lite böcker det finns som utspelar sig där 🙂

 3. CrimsonCorundum skriver:

  Du kanske inte gillar barn- och ungdomsböcker? Eller fantasy? Men jag vet i alla fall en gammal barnbok som utspelar sig i Lund. Den går nog inte att köpa längre, men finns på biblioteket i Lund. Boken heter Stenjätten och utspelar sig i ”Lilla Sandvik” som tydligen ska vara Lund. Jag älskade den som liten.

 4. Koko skriver:

  En sån intressant länk till Litterär vandring 🙂 Jag har bott några år i Lund, men kommer inte heller på någon bok som utspelar sig där just nu. Man kan alltid fråga på bibban, de brukar kunna sånt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s