Whiplash (filmrecension)

Har precis sett Whiplash på bio. Den som inte sett den redan – in och se den! Ett mästerverk!!!!!!!!!! 🙂 Betyg: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ 5 av 5!

Whiplash är en film från 2014, som hade Danmarks(bio)premiär den 19 februari 2015. Den handlar om Andrew Neiman, som som 19-åring har blivit antagen till Schaffer-konservatoriet i New York. Han är jazztrummis och idolen är Charlie Parker. Terrence Fletcher är ledare för skolans big band och när Fletcher hör Andrew spela erbjuder han den unge trummisen en eftertraktad plats i big bandet. Problemet är bara att Fletcher är en lärare som förväntar sig det nästintill omöjliga av sina elever och att Andrew är villig att göra nästan vad som helst för att bli världens bästa trummis …

MV5BMTU4OTQ3MDUyMV5BMl5BanBnXkFtZTgwOTA2MjU0MjE@._V1_SX214_AL_

Vad det är som gör filmen så fruktansvärt underbart bra är 1) musiken/musikerna (storbandsjazz när den är som bäst med oerhört talangfulla musiker) och 2) skådespelarna. Vi ser J. K. Simmons i rollen som Terrence Fletcher och Miles Teller i rollen som den unge Andrew Neiman. Simmons vann en Oscar för bästa manliga biroll för den här filmen, och det har han förtjänat. Vidrigare karl än Terrence Fletcher får man leta efter! Miles Teller är också en alldeles briljant skådespelare. Hans porträtt av rollen som Andrew Neiman är hjärtskärande, kyligt och ömsint på samma gång.

Som musiker kan jag känna igen mig i delar av filmen. Att aldrig ge upp, att hela tiden pressa sig själv lite mer, lite längre – att folk inte tror att en musikerkarriär är nog för att leva av den. Att man ibland får ge upp relationer för att få den karriär man vill ha.

Men det finns något alldeles magiskt i slutet av filmen, när musiken tar över.

Det finns några lösa trådar i filmen. Motivet till varför Terrence Fletcher är som han är, vad som händer efteråt, vem som tar ett partitur (vars försvinnande ger Andrew chansen att bli del av storbandets kärngrupp), varför Andrew pressar sig själv så hårt som han gör. Men det spelar ingen roll. För det här är en ruskigt bra film. Jag kan inte sluta le, är helt lyrisk!

#blogg100 inlägg 14

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s