Bokbloggsjerka: Upprepningar upprepningar

… upprepningar upprepningar osv. Ni fattar.

I dag är det fredag och återigen dags för Annikas bokbloggsjerka. Den här veckan ber hon oss tänka över upprepningar:

bokblogsjerkaEwa K skrev för en tid sedan ett inlägg om upprepningar. Vad tycker du, fungerar upprepningar eller ser du helst att de lyser med sin frånvaro?

Jag tänkte först på ord som upprepas. Alltså mer i stil med ”det regnade, och regnade, och regnade som det aldrig hade regnat förut, det regnade som om himlen bestämt sig för att bli av med allt vatten på en gång”. För detta tycker jag är okej, så länge det används som ett stilistiskt grepp på texten. Jag använder det ibland själv när jag skriver, men oftast ganska återhållsamt. 

Men det finns sedan en annan typ av upprepningar, som kan bli ganska irriterande och som jag själv tyvärr också använder mig av, men som jag försöker skala bort i redigeringen. Det handlar alltså om upprepningar av typen ”han tände en cigarett, rökte den hetsigt och fimpade den innan han gick vidare till nästa, som om livet berodde på det”. Folk som röker, som svär eller som hela tiden sveper luggen väck från ansiktet. Alltså, jag vet att vi gör det i verkliga livet, men måste alla dessa små rörelser finnas med i texten?

Kort sagt – om det görs elegant har jag inte något emot det, men det kan göras så klumpigt och då är det bara irriterande …

8 thoughts on “Bokbloggsjerka: Upprepningar upprepningar

  1. tantaugusta skriver:

    Håller med. Stilistiska grepp är en sak men utfyllnad är helt hopplöst tråkigt. Fast jag tycker inte jag stöter på det så ofta, vilket ju är väldigt skönt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s