Harry Potter and the Philosopher’s Stone (HP #1)

200px-Harry_Potter_and_the_Philosopher's_Stone_Book_CoverHarry Potter and the Philosopher’s Stone är den första av de sju Harry Potter-böckerna. J. K. Rowling kan knappast ha anat när den boken kom ut 1997 i Storbritannien att serien 2015 skulle finnas på 65 språk och ha sålt så stora siffror som den har gjort.

Varför jag plockat upp den: Jag har börjar läsa om serien sedan jag insåg att jag aldrig läst hela i ett svep. Jag har läst den när de kom ut, men aldrig fått en sammanhängande historia. Dessutom är ju filmerna så bra, jag tänkte se dem i samband med att jag läser serien.

I korta drag: boken handlar om den unge Harry Potter, som när han fyller 11 får veta att han är en trollkarl och ska börja på Hogwarts, skolan för magi. Harry är känd i trollkarlsvärlden för att ha överlevt en attack från You-know-who (Voldemort), en ond trollkarl som försökte ta över men som försvann när han försökte döda Harry. I samma attack dog Harrys föräldrar och han har växt upp hos icke-magiska personer, så kallade mugglare (hans moster och hennes man). Boken handlar om Harrys inträde i magivärlden och hur han hanterar berömmelsen. Han möter Hermione och Ron, som han blir kompisar med. De råkar ut för en massa äventyr och hamnar i livsfara när de försöker hindra en ond lärare att komma över en magisk sten.

Vad jag tycker om boken: Den är både bättre och sämre än vad jag minns. Den är rolig, med många ironiska småkommentarer från bland annat Ron, men också från många av de andra karaktärerna. Den är väl skriven när man tänker på hur historien binds ihop i de sista två böckerna, många detaljer som skickligt vävs in. Den känns lite barnslig ibland, men med tanke på att den på det här stadiet (1997) är en regelrätt barnbok (Harry och hans vänner är ju 11 år gamla, för guds skull!) känns den väldigt vuxen. Det engelska språket och hur det används för att plocka fram olika nationaliteter och karaktärsdrag (Hagrid, the grounds keeper, till exempel) är väldigt välgjort.

Betyg: ❤ ❤ ❤ ❤ +

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s