Udda verklighet (De Sära #1)

Udda verklighet – Nene Ormes

udda-verklighet

Udda verklighet är Nene Ormes debutroman som utkom 2010 på Styxx förlag. Den är första delen i serien De Sära. Jag har läst boken i pocket (253 sidor). Betyg: 3/5 ❤

I en dröm ser Udda en kvinna som flyr för sitt liv i spårområdet vid Malmö Central. I jakten efter sanningen bakom drömmen försvinner Uddas vän Daniel spårlöst och när Udda tvingar sig ner i gångarna under spårområdet för att leta efter honom hittar hon en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. Här finns de Sära – hamnskiftare, gudinnor, orakel och annat – rivaliserande grupper som är mycket, mycket angelägna om att vinna över henne till sin sida. Uddas gåva att sanndrömma att hon är andra människor och veta vad de tänker är ett hot men lika mycket en möjlighet att kunna påverka framtiden.

I en dröm ser hon Daniel i händerna på en sadistisk varelse som förtär människors minnen som livselixir. Med hjälp av sin nye vän Hemming färdas hon genom rum och tidsepoker hon inte anade fanns för att hitta ett sätt att rädda Daniel medan han fortfarande är i livet.

Udda verklighet är något så ovanligt som en svensk urban fantasy. Här lever Sära, mitt ­ibland de Ordinära, med sitt eget rättsystem, interna stridigheter och med det ständiga hotet att bli upptäckt.

Text, bild och information hämtad från Adlibris.

Varför jag plockade upp den här boken: Udda verklighet är något så udda som en svensk fantasyroman som utspelar sig i nutidens Malmö. Det plus att Ormes arbetar i Science fiction-bokhandeln i Malmö (en av mina favoritaffärer) och att hon bloggar gjorde att jag var nyfiken på den. Att den dessutom stod i hyllan mitt framför mig när jag lånade böcker på biblioteket gjorde den svår att motstå. Och omslaget är så sjukt snyggt!

Motiv till betyget: Det blir tyvärr bara en trea. Boken är lite rörig, med mycket information som slängs ut. Historien känns lite förutsägsbar, och med 253 sidor är den dessutom lite för kort för min smak. Karaktärsporträtten av Udda, Daniel och Hemming känns lite för grunda, jag saknar lite djup, speciellt i Udda, som trots allt är huvudperson.

Trots detta skulle jag vilja läsa fortsättningen, Särskild, som utkom 2012. Det är lite kul att läsa om Malmö ur denna nya vinkel, och svensk fantasy är ändå ganska coolt. Det ska också bli intressant att se vart berättelsen om Udda tar vägen.

Jag rekommenderar boken till den som känner Malmö och till den som vill läsa svensk fantasy.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s