Saker min son behöver veta om världen

Saker min son behöver veta om världen: Fredrik Backman

saker min son behöver veta om världenSaker min son behöver veta om världen är Fredrik Backmans bok till sin son – eller till den som vill ha ett gott skratt. Den har utgivits på Bokförlaget Forum i augusti 2012. Jag har läst den i danskt band (201 sidor), lånad på bibliotek. Betyg: 5/5

Till min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För alla gånger jag kommer skämma ut dig. För charterresorna. Cowboyhatten. ”Riktiga män väger över 90 kilo”-t-shirten. För att jag gör min pappa-hade-rätt-och-mamma-hade-fel-dans bland folk. För att jag köper minibuss. För att jag har shorts.”

Saker min son behöver veta om världen är en pappas stapplande försök att förklara världen för en tvååring. I kapitel som ”Vad du kommer att behöva veta om Ikea”, ”Vad du kommer att behöva veta om rörelseaktiverade toalettlampor” och ”Vad du kommer att behöva veta om varför Felicias mamma är sur på mig” blottlägger Fredrik Backman med stor komisk träffsäkerhet 2000-talets småbarnsföräldrars alla ängsligheter och tillkortakommanden. Men mellan igenkännande gapskratt och skarpa samtidsreflektioner finns också kapitel som ”Vad du kommer att behöva veta om manlighet” och ”Vad du kommer att behöva vet om när jag håller dig lite för hårt i handen”. Med uppriktiga rädslor och villkorslösa kärleksförklaringar som går rakt in i bröstet hos läsaren. Vare sig man är förälder eller inte.

från Bokus hemsida

Varför jag plockade upp den här boken: Titeln är mysig, men det hör inte hit. Nej, jag plockade upp den här via en ljudbokshemsida. Jag provlyssnade på halva första kapitlet (inläsare Martin Wallström) och dog nästan av skratt. Sedan fanns det ju ingen återvändo – jag var tvungen att läsa den.

Motivering till betyget: En klockren 5! Backman är briljant och den som läser hans blogg/krönikor på Café.se vet att Backman är mästare på korta, hysteriskt roliga texter med hög igenkänningsfaktor. Många av berättelserna i den här boken känner jag igen, antingen genom mig själv eller i egenskap av storasyster a k a reservmamma. Och det faller inte en enda sida. Varje sida i den här boken är klockren. Jag satt vid köksbordet sent en söndagskväll med tandborsten i munnen, ovillig att lägga den ifrån mig ens en minut, och skrattade så att tandkrämen nog lämnade fläckar på bordet. Skrattade, läste om, skrattade igen. Där finns vissa passager som jag kan skratta åt hur många gånger som helst.

Jag rekommendererar den här boken till alla som vill ha sig ett gott skratt! Den här boken ska inköpas och stå i bokhyllan till när jag behöver en dos humor. Skulle nästan vilja ha ljudboken i telefon också, bara för att. Inläsare är Martin Wallström, och det är banne mig perfekt. Det hade bara kunnat bli bättre om Backman själv hade läst in den.

 

En reaktion på ”Saker min son behöver veta om världen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s