Var skriver du som bäst?

På ett café, omgiven av studenter eller latte-drickande mammor med barnvagnar och skrikande barn?
Hemma, i soffan, framför tv:n, med katten på axeln och barnen springande runt fötterna och med tvättmaskinen i bakgrunden?
Hemma, i sängen, i total tystnad?
På ett bibliotek?

I tystnad? Med oljud? Med musik? Ensam? Med någon? I grupp? Med dricka/mat eller ingenting alls? Med något varmt eller kallt att dricka? Te eller kaffe? Alkohol? Med tonvis av litteratur runtomkring dig, med internet eller utan?

tea

Jag har märkt att jag skriver allra bäst hemma i soffan/vid matbordet, med musik i öronen, med en stor kopp te bredvid mig. Gärna något att mumsa på, typ smågodis eller saltlakrits, om scenen är väldigt känslosam. Fråga mig inte varför, det bara är så. Oftast är rummet mörkt, en lampa i ett fönster eller levande ljus, med internet igång på datorn.

Visst kan jag skriva lite överallt, men de gånger som jag verkligen kommer in i the zone är det i soffan med en kopp te bredvid mig. Gärna sent på kvällen. Jag skriver som allra bäst efter kl 21 och fram emot kl 02. Allt efter kl 02 är värdelöst, tro mig, jag har försökt. Efter kl 02 stänger min hjärna av sig. Det är som Ted Mosby säger i ett avsnitt av How I met your mother: ”When it’s after 2a.m., just go to sleep. Because the decisions you make after 2a.m. … are the wrong decisions.”

112

Redigera kan jag däremot oftast göra lite varstans. Att sno åt mig fem minuter här
eller där, stryka ett ord som sticker ut eller en formulering som har kommit på plats i huvudet.

Men jag gör första redigeringen på papper. Det är så svårt att göra det elektroniskt, även om jag har försökt med paddan när jag började redigera 4an. Men det är skönare med papper och jag får bättre överblick på pappret än i ett dokument.

Var skriver du som bäst? 

2 reaktioner på ”Var skriver du som bäst?

  1. Eva-Lisa skriver:

    Jag skriver nog som bäst fram emot eftermiddagen. Gärna med musik. Jag äter och dricker sällan under tiden, utan tar ”kafferaster” hehe. Då får jag vila lite mellan skrivpassen också 🙂

  2. nathaliesjogren skriver:

    Jag skriver allra helst vid ett bord, med papper och penna och med en stor kopp te. Bäst blir det på kvällen eller när det är mörkt och jag kan lyssna på passande, stämningsfull musik. Men nu för tiden får det blir lite här och där, fem minuter hit och dit. Man får klämma in det när man kan när man är småbarnsmamma. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s