Blogg100 #84: It ain’t over until the fat lady sings

Tycker ni att kvinnan på bilden (ovan) är tjock? Att hon är värd att bli kallad ”a chubby bundle of puppy fat” och ”dumpy”? Om ni gör det, så håller ni nämligen med en hel del kritiker från Financial Times, The Guardian, Daily Telegraph, The Times och The Independent.

Kvinnan på bilden heter Tara Erraught, och är en irländsk mezzosopran på 27 år. Hon är en rising star på operahimlen och har vunnit en massa priser, gör turnéer världen över och spelar just nu byxrollen Octavian i Strauss-operan Rosenvaljeren på Glyndebourne Opera Festival.

Hon har fått utstå stor kritik för sitt utseende som Octavian och har av kritiker från ovanstående tidningar blivit kallad diverse osmickrande saker. Erraught stöttas av kollegor som menar att kritiken är sexistisk.

Här kan du läsa kritiken mot Erraught.

Och här är hon in action:

Vad jag verkligen är upprörd över är att opera sakta men säkert håller på att bli en konstart som handlar mer och mer om utseendet än talangen bakom sången och skådespeleriet. Nej, sant, Erraught är inte den smalaste kvinnan i världen, men hon är en duktig sångerska som är igång med att skapa sig en karriär. 27 år gammal och redan på god väg. Varför kritikerna (som erkänner att hon sjunger bra) nödvändigtvis ska ge sig på hennes utseende förstår jag inte.

Kanske är jag lite överkänslig eftersom jag själv är operasångerska under utbildning och inte heller är den smalaste kvinnan på jorden. Men det är inte okej att kalla en ung kvinna och sångerska för ”a chubby bundle of puppy fat”. Innan kritikerna själv har stått på den där scenen, sjungit rollen och haft på sig den mest osmickrande kostym man kan tänka sig, ska de enbart hålla klaffen.

Hälsningar, Operadivan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s