Blogg100 #1: Lyssnar du på opera?

Från lördagen 1 mars (i dag, alltså) och 100 dagar framåt kommer jag att delta i bloggutmaningen Blogg100. Den går ut på att under 100 dagar posta ett inlägg på bloggen VARJE dag. Läs mer om regler och dylikt här.

Ja, då kör vi då. 🙂 Jag gör det här lite för att ge mig själv en spark i baken och få upp en lite mer hälsosam relation till min blogg. Jag tillhör gruppen ”postar sporadiskt men när jag väl postar kommer det typ 50 inlägg på en gång”, och det vill jag ändra på. Inläggen kommer att handla om mig och mitt liv, och mitt skrivande/läsande, och om lite blandade saker. Det kommer att finnas med ett och annat youtube-klipp, något citat och någon bild, det kan jag säga redan nu. Då jag är med i flera utmaningar kommer inläggen rörande utmaningarna att kopplas ihop med Blogg100 också. 🙂

Lyssnar du på opera?

Det är dagens ämne. Kortfattat (för den som är osäker) är opera teater där allting, inklusive det som skulle ha varit talad dialog, sjungs. Att sjunga opera är inte att skrika höga toner över en orkester. Tvärtemot. Det är en kraftmätning utan dess like. Att stå ett par timmar på en scen (eller springa runt, fäktas,  brottas, eller dylikt) och sjunga tekniskt svåra saker i halsbrytande tempon (eller superduperlångsamt) kräver sin man eller kvinna. Att sjunga opera är som att springa ett maraton otränad. Det kräver flera års träning att lära sig kontrollera rösten och sin kropp för att den ska tåla den ”misshandel” som rösten utsätts för när man ska vara scenisk och dramatisk i sitt uttryck på scen.

Den som inte vet vad opera är och som heller inte lyssnar på det vet oftast inte heller var de ska börja. Men förtvivla inte – Youtube är fullt med bra klipp från operauppsättningar världen över. Du behöver inte betala några hundra kronor för att gå på operan och se en uppsättning, även om jag rekommenderar det. Opera är som bäst live.

Det rekommenderas för nybörjaren att börja med en opera av Mozart. Trollflöjten (eftersom den är så komisk), eller Figaros bröllop (av samma anledning). Jag skulle nog säga åt nybörjaren att lyssna på ”La Traviata” av Verdi, för den är full av örhängen. Det är Bizets ”Carmen” också.

Men om man verkligen ska dras in i den makalösa värld som opera är, ska man kanske börja i barockoperan. Barocken (1600-1750) var en tid då opera utvecklades mycket. Händel (som har skrivit ”Messias”, ni vet, Halleluja-kören) skrev en opera som han kallade ”Julius Caesar”. Läs mer om operan här. I den här operan finns en otroligt vacker duett mellan Cornelia, hustru till den mördade generalen Pompejus, och sonen Sextus. Sextus kräver hämnd för sin mördade far, och Cornelia försöker trösta sin son samtidigt som hon själv håller på att duka under för sorgen. Det finns en inspelning på denna från en uppsättning av Julius Caesar på Det Kongelige Teater i Köpenhamn år 2005. En mycket vacker uppsättning med mycket talangfulla sångare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s