En smakebit på søndag: Mina fräknar

smakebitpåsöndagSå var det söndag igen och dags för En smakebit på søndag, som är hämtat från den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten.

Den här veckan måste jag dela med mig av Sofia Hallbergs debutroman Mina fräknar (Damm förlag, 2012). Jag läste ut den förra veckan, men fick aldrig tipsat om den då, så det kommer här.

mina-fraknar

(Från Adlibris) 40-åriga Karin Silvius sitter vid köksfönstret i Vasastan och betraktar livet som pågår utanför. Hon hoppar mellan sporadiska uppdrag hos Manpower och är förlovad med Mats sedan hur länge som helst, men har alldeles tappat bort sig själv – i relationen och i livet.
På våningen ovanför bor Sabine, som varken behöver eller vill ha en man. Gemensamt har kvinnorna att de längtar efter barn. En vänskap inleds och allting förändras. Karins avsomnade tillvaro börjar motvilligt vakna och när hon en dag tittar på fräknarna på sin hud upptäcker hon något mycket märkligt …

Jag sitter på den svarta pinnstolen Lilla Åland och tittar ut genom fönstret som så många andra kvällar. Framför mig på köksbordet står en storblommig tekopp och ryker. Jag dricker te nästan hela tiden. Värmen gör mig dåsig, mosig i huvudet. Jag har över tjugo sorter och smaker i skåpet ovanför diskbänken. Mats tycker att det är onödigt många. Det tycker inte jag. Jag går igenom dem i turordning. Vet precis vilken sort jag ska ta nästa gång. De står placerade på ett sådant sätt på hyllan att jag inte kan ta miste.

Detta var den inledande paragrafen i boken. Hallberg har ett väldigt speciellt språk och jag har en känsla av att antingen så älskar man eller så hatar man det. Jag har ännu inte bestämt mig vilket jag gör … jag vet bara att jag skulle så gärna vilja ge Karins fästman Mats en smäll på käften. Och ruska om Karin ordentligt en gång eller två.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s