Skakig start på semestern

Jag måste bara uppdatera bloggen lite, eftersom semestern i England har fått en minst sagt skakig start.

Det började i lugn och ro på midsommaraftons morgon. Vi körde genom Danmark till Esbjerg för att ha DFDS Seaways färja över till Harwich i England, strax norr om London. Turen över (på 19 timmar) gick ganska bra. Inte för mycket vågor eller storm, men jag är landkrabba och mådde illa i 19 timmar.

När vi anlöper hamn strax före kl 12 engelsk tid på lördagen, går alla passagerare ner på bildäck. Plötsligt skakar hela färjan till rejält, sedan en gång till. Jag får hålla mig i bilen för att inte trilla på ändan. Tycker att det var dumt att de inte kan lägga till ordentligt. Färjan skakar fortfarande svagt, sedan börjar den sakta, sakta att luta åt vänster.

Nu kommer en av besättningsmedlemmarna springande längs med bildäcket, från fören till aktern, kryssande mellan bilarna samtidigt som han skriker ”Væk! Væk!” (”Ur vägen!”) till alla som är i vägen. Under de närmaste minuterna är det ingen som vet vad som har hänt. Sedan talar kaptenen i högtalarna och säger att färjan har kört rakt in i kajen och att de har fastnat.

DFDS Seaway Sirena 22 juni 2013

DFDS Seaways färja Sirena som 22 juni 2013 rammar kajen i Harwich och sedan ligger med 6 % lutning i tre timmar.

Under de närmaste två timmarna (som tillbringas uppe i en av loungerna på däck 8) dricker alla kaffe eller läsk, käkar kakor och godis medan Rod Stewart spelar i högtalarna. Med jämna mellanrum berättar kaptenen över högtalarna att man försöker dra loss färjan från kajen med hjälp av bogseringsbåtar. Färjan lutar 6 % (och de där procenten KÄNNS, kan jag säga). Räddningshelikoptrar kretsar runt hamnen. Efter tre timmar säger man till oss att sitta ner på stolar eller på golvet, ingen får gå på toaletten. Vid det här laget har jag varit inne på Aftonbladets hemsida och läser att färjan har rivit upp ett hål under vattenlinjen och tar in vatten, men att man har stoppat det genom att stänga de vattentäta skotten. Rädd? Nja, ängslig, mer.

Så börjar färjan rysta när man slår på motorerna igen, i full back den här gången, antar jag. I etapper rätar färjan upp sig och sedan, långsamt, långsamt, drar man loss den från kajen. Hela färjan skakar, vi håller oss fast i borden och till slut guppar färjan lugnt på vattnet inne i hamnen. Med hjälp av bogseringsbåtarna trycker de in färjan till den riktiga kajen och ca tre timmar efter ankomsttid till Harwich kommer vi av färjan, med bil och allt. Skakiga, men lyckliga.

Och nu, två dagar efter att det har hänt, står det bara på DFDS Seaways hemsida att färjan är inställd tills på lördag (29/6). Den ligger på ett varv och lagas just nu, eftersom man bara har EN passagerarfärja som trafikerar Esbjerg-Harwich. Jag vet inte om jag vill åka 19 timmar hem igen om två veckor. Det känns säkrare att ta tåget mellan Dover-Calais och sedan köra genom Europa i två dagar. Hellre Autobahn i 130 i två dygn än 19 timmar på en färja.

Så här stod det på Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17005373.ab

Anyway. I övrigt är det en lugn och fin semester. 😉

 

UPPDATERING: I dag, den 28/6, har DFDS Seaways informerat att färjan är fortsatt inställd tills 5/7. Den ligger på varv i hemmahamnen Esbjerg men beräknas alltså tas i drift den 5/7 igen. Hrm. Jag är skeptisk.

3 thoughts on “Skakig start på semestern

    • Sara Swietlicki skriver:

      Ja, jag är inte ett fan av färjor så tåg och bil är ju mycket mer lockande. Men det blir ju en färja mellan Rødby-Puttgarden i stället (fast den är bara 45 min i stället för 19 timmar)…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s