En app för fantasy-intresserade

(The main word in this post seems to be the word ”character”.)

Som jag tidigare har skrivit läser jag mycket. (Det verkar som om det är ett allmänt drag bland skrivintresserade människor att läsa.) I våras fastnade jag för George R.R. Martins fantasyserie ”Sagan om is och eld” (”A Song of Ice and Fire”, också känd som serien bakom Game of Thrones). Det är en fantastisk serie, som är så karaktärsdriven att jag blir avundsjuk. Jag grät i slutet av tredje boken när det inte gick som jag ville för mina favoritkaraktärer.

Men samtidigt som karaktärerna är det som gör boken, är det också de som drar ner den. Att hålla ordning på släktbanden mellan drygt 500 karaktärer (eller ens att minnas alla 500 personerna) är omöjligt.

Och just därför blev jag så glad när jag läste Johan Lindbäcks inlägg om serien. Tydligen har någon skapat en app så att läsaren kan hålla koll på alla karaktärer. Martin har varit med i skapandet av appen, så innehållet är nog ganska korrekt. (Fel kan ju alltid smyga sig in.) Jag ska ladda ner appen här så snart jag kommer i närheten av ett wi-fi. Så någon gång i mellandagarna kan jag meddela hur den funkar. Jag ska dessutom läsa femte boken i jul, så appen kommer till användning.

Som läsare är jag fantastiskt glad över idén. Som författare … mindre så. Naturligtvis kan den komma till användning när man skriver fantasy, sci-fi eller historisk litteratur, men annars? Kan man verkligen skriva en berättelse som innehåller så många karaktärer att läsaren inte kan hålla ordning på dem? Är man en god författare då? Personligen tycker jag att om läsaren inte kan hålla reda på karaktärerna har man inte gjort sitt jobb som författare. Samtidigt, som glad amatörförfattare av fantasy, vet jag att det kan finnas en miljard karaktärer i omlopp för att historien ska fungera.

Vad tror ni?

En reaktion på ”En app för fantasy-intresserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s