To play by the rules

Det här är det nionde inlägget som rör Christian Wåhlanders artikel Tio fenomenala tips till dig som tänker börja skriva en roman!.

Du kan bara utstråla god vilja på ett enda sätt – genom att känna den. Du kan lura ögon och sinnen, men aldrig hjärtan.

Det låter vackert, det där citatet. Vad det innebär?

LURA ALDRIG DIN LÄSARE.

Detta är stadiet som kommer efter att du har skrivit klart boken, publicerat den som e-bok, tryckt bok eller som ljudbok. (Och alla andra publiceringsmöjligheter som finns.) Eller bara låtit din gamla faster läsa igenom den enda kopian du har av ett handskrivet manus, vad vet jag. I alla fall. Din bok finns där ute för läsning. Varje gång någon öppnar din bok för att läsa den innebär det att hen har givit just din bok en chans. Vilket också innebär att du har fått ett ansvar gentemot din läsare. Du kan inte göra precis vad som helst i boken. Du måste följa vissa regler.

Men vadå? säger du nu argt. Det måste jag väl inte! Min bok, mina regler?

Sanningen är: det där kan du glömma, vännen. Oavsett vilken genre du skriver i finns där vissa regler och premisser som du måste följa. Om du skriver en ungdomsbok som utspelar sig i en helt vanlig värld där alla är helt normala (alltså inga superkrafter, häxor eller liknande) kan du inte låta huvudpersonen plötsligt bli superstark och lyfta en bil när hen inte ens kunde lyfta skolväskan fyra kapitel tidigare (eller supersmart, eller häxa, eller trollkarl eller … ni fattar). Om en bil håller på att köra på dig kan Edward Cullen alltså INTE komma springande och lyfta undan dig (såvida du inte skriver en rip-off av Twilight, för då är det helt okej). Vilket också innebär att om du skriver en renodlad fantasy med medeltidstema kan du inte ha att den senaste bilen från Audi kommer körande och räddar riddaren ur knipan. Även om alla drakar är utdöda i din berättelse, är det troligare att en vit drake kommer och räddar riddaren. Det sviker det förtroende som du har mot din läsare. På ont eller gott har du lovat läsaren vissa saker som du måste hålla. Du får gärna försöka vilseleda läsaren, men du får ALDRIG BRYTA REGLERNA ELLER LJUGA.

Men varför? frågar en gnällig författare. Varför inte det?

Kom igen. Vad gör vi som läsare när vi inte gillar/blir besviken på en bok? Vi lägger ner den. Slutar läsa. Är vi riktig sura och förbannade kastar vi boken i väggen (och vissa går så långt att de skriver till författaren att boken är dålig, ger den dåliga betyg på boksajter mm). Så i slutändan är det din förlust, inte läsaren. För läsaren finns det så många andra böcker som den kan läsa i stället. Du har, som författare, kanske inte råd att hälften av dina läsare försvinner. All publicity is good publicity?

Så, slut på morallektionen. I slutändan är det ju för ditt eget bästa, det här. Men jag är säker på att ni själva kan komma fram till det rätta. =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s