Var lojal mot karaktärerna, inte berättelsen

Detta är åttonde inlägget som rör Christian Wåhlanders artikel Tio fenomenala tips till dig som tänker börja skriva en roman!.

Om du tittar på bilderna nedan, känner många av er säkert igen karaktärerna. Översta bilden visar Harry Potter och Hermione Granger från Harry Potter-filmerna, den understa är Katniss och Peeta från Hungerspelen. Vad har de här böckerna gemensamt? (Jag skulle kunna göra en fantasy-liknelse på dem, men det är inte det jag menar.) Titta på bilderna en gång till. Scrolla sedan ner, så ger jag er svaret. (Inte tjuvkika!)

Båda filmerna (eller snarare böckerna bakom) är karaktärsdrivna. (Pluspoäng till den som visste det!) Alla böcker består av ett gäng karaktärer som på ett eller annat sätt driver historien framåt. (Om någon hittar ett exempel på det motsatta, äter jag upp min hatt.) Du kan ta vilken berättelse som helst och återberätta den med ”Det var en gång en person som …” och det är sant.

Du bör måste vara lojal mot dina karaktärer.

För att göra ett långt inlägg kort(are), handlar ju en berättelse om dess karaktärer. I centrum av historien finns karaktär A, B, C, osv, och de handlar allihop utefter sina egna motiv och tankar. För att din historia ska vara trovärdig, ska dina karaktärer var och en handla så som de hade gjort om de vore riktiga människor (alltså levande, ”hjärtat rusar, pulsen slår”-levande människor). Varje person har sitt sätt att reagera, att tala på, gå, att se på, att resonera på. Karaktär A får INTE handla som karaktär B gör, såvida handlingen inte är vad karaktär A kan tänkas göra. När du skriver måste du veta exakt hur personen du skriver om skulle reagera, annars blir det inte trovärdigt och bara en enda röra. Läsaren blir förvirrad, ledsen och inte sällan arg. Du bör måste vara lojal mot dina karaktärer. Om inte blir historien en enda härva och det blir svårt att reda ut i slutändan. Det kvittar hur detaljrik och fantastisk story du har. Det spelar ingen roll hur bra du är på dialoger, eller hur trovärdiga dina miljöer är.

OM DINA KARAKTÄRER INTE HANDLAR EFTER SINA EGNA MOTIV OCH TANKAR, ÄR DU INTE LOJAL MOT DEM – UTAN MOT BERÄTTELSEN.

Christian Wåhlander tar i sin artikel upp något som jag inte har tänkt på tidigare. Det är det här med när en historia drivs av sin story (snarare plot, i brist på passande svenskt ord) i stället för av sina karaktärer. Han tar upp det klassiska exemplet med skräckfilmen: författaren behöver få karaktärerna ensamma, var och en för sig, för att kunna döda dem. De sitter samlade i ett rum (vilket är det mest logiska, inte sant?) och sedan får någon av dem för sig att hen ensam ska gå till sitt rum. Och blir därmed brutalt dödad. Detta upprepas tills alla är döda. Poängen går ju fram ganska tydligt. Om man är i ett hus där en mördare springer lös, inte sjutton bestämmer man sig för att ensam vandra i väg till sitt sovrum? Nej, det mest logiska (och ren flockdjursinstinkt) är att stanna kvar i rummet tillsammans med de andra tills man gemensamt tar sig därifrån. Att lämna rummet är bara otroligt dumt.

Du har säkert märkt ögonblicket i en bok där karaktärerna plötsligt gör en helt ologisk vändning och bestämmer sig för att storma slottet (när det som de först ville göra var att vända om hem (i helt andra riktningen) och odla majs) med högafflar och spadar. För att göra det ännu mer ologiskt vinner de stormningen och ”råkar” spetsa den onde kungen på en högaffel där han står och lurar bakom en gardin och på så sätt kan de odla majs över hela kontinenten om de så vill. Detta, min vän, är totalt ologiskt. Och likväl förbannat händer det ganska ofta. Jag vet inte om det är mest fantasy-romaner som man ser det tydligt i, men lustigt nog är fantasy-genren den enda jag kommer på just nu.

Vad är då slutledningen? Helt enkelt denna: Om dina karaktärer inte har sina egna små egenheter och svagheter, motiv och tankar, personlighet eller utseende, spelar det ingen roll hur bra din historia är. För dina karaktärer är inte trovärdiga. Och därmed faller hela historien. Blir ologisk. Och ingen läsare – no matter hur lojal – orkar läsa det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s